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IRS  Aga in  De lays  E f fec t ive  Da te  o f  Gu idance  on  
Transpor ta t ion  Benef i t  Deb i t  Cards  

The IRS has once again delayed the effective date of changes made by Revenue Ruling 2006-57 with respect to 

the use of smartcards, debit and credit cards, and other electronic media to provide qualified transportation fringe 

benefits under IRC Section 132(f).  The latest delay is until January 1, 2012.  Employers and employees may 

continue to rely on the Revenue Ruling 2006-57 to provide cash reimbursement for transit passes when the only 

available voucher or similar item is a terminal-restricted debit card.  

Background 

Section 132(f) of the Internal Revenue Code excludes qualified transportation fringe benefits from an employee’s 

gross income, subject to certain limits.  “Qualified transportation fringe benefits” include transit passes, qualified 

parking, and the cost of transportation in a commuter highway vehicle between home and work.  An employer can 

provide these benefits directly by purchasing transit passes and distributing them to employees or indirectly by 

distributing vouchers that are accepted by mass transit operators as fare or can be exchanged for fare.   

An employer can reimburse transit pass expenses in cash only if a voucher or similar item that may be exchanged 

for a transit pass is not readily available for direct distribution to the employee.  All cash reimbursements must be 

made under a bona fide reimbursement arrangement.  A bona fide reimbursement arrangement is one that only 

provides for expenses that have already been incurred and requires some type of employee substantiation.  

Employee substantiation is not required for in-kind distribution of transit passes or vouchers.   

Revenue Ruling 2006-57 sets out how the Section 132(f) rules apply when an employer provides transit benefits 

to employees through electronic media such as smartcards and debit cards.  (See our December 14, 2006 For 

Your Information.)  Specifically, the Revenue Ruling provides that as long as they can only be used to purchase 

fare for a transit system and for no other purpose, smartcards, debit cards and other electronic media that the 

employer funds and distributes to employees generally will be treated as vouchers for which no employee 

substantiation is required.  The Ruling also makes clear that debit cards or other electronic media that may be 

used to purchase items other than transit passes cannot be treated as vouchers.   

The effective date for Revenue Ruling 2006-57 was originally set for January 1, 2008, with employers allowed to 

rely on the Ruling for transactions occurring before that date.  The IRS also provided that it would not challenge 

the ability of employers to provide qualified transportation fringes in the form of cash reimbursement for transit 

purposes when the only available voucher or similar item is a “terminal-restricted” debit card. 

http://www.irs.gov/irb/2006-47_IRB/ar05.html
http://www.buckconsultants.com/buckconsultants/Portals/0/Documents/PUBLICATIONS/Newsletters/FYI/2006/FYI_12_14_06.pdf
http://www.buckconsultants.com/buckconsultants/Portals/0/Documents/PUBLICATIONS/Newsletters/FYI/2006/FYI_12_14_06.pdf


 

[ 2 ]  

Volume 33 | Issue 84 | December 21, 2010 

Notice 2007-76 delayed the effective date of the Ruling to January 1, 2008 after learning that some transit 

systems told IRS that they needed additional time to modify their technology so that it was compatible for 

vouchers as set forth in Revenue Ruling 2006-57.  In Notice 2008-74 and Notice 2009-95, the IRS further delayed 

the effective date to January 1, 2010 and then to January 1, 2011.  In all cases, employers and employees were 

allowed to continue to rely on the Revenue Ruling. 

Notice 2010-94 

The IRS has now issued Notice 2010-94, which delays the effective date for compliance with Revenue Ruling 

2006-57 for an additional year – until January 1, 2012.  The Notice also extends employer and employee reliance 

on the Revenue Ruling.   

Conclusion 

Buck’s consultants are available to discuss the impact of this delay on your current programs or to assist you in 

establishing qualified transportation fringe benefit programs for your employees.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This FYI is intended to provide general information. It does not offer legal advice or purport to treat all the issues surrounding 
any one topic.  

http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-10-94.pdf

