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Additional Guidance on Premium Reimbursement 
Arrangements 

In a recently issued notice, the IRS provides additional guidance about premium and medical 

expense reimbursement arrangements. In particular, the notice discusses compensation 

designated to fund the purchase of individual market health coverage policies and clarifies that 

an increase in compensation not designated for the purchase of medical care is not an employer 

payment plan subject to the ACA. This is an important clarification for employers that want to 

help employees with payments of individual market coverage. The notice also explains how 

employers may reimburse Medicare premiums or pay medical expenses for employees covered 

by TRICARE without violating ACA market reform rules. 

Background 

Under long-standing Revenue Ruling 61-146, employers are permitted to reimburse employees’ properly 

substantiated individual health insurance premiums (or pay the 

insurance company directly) on a tax-free basis. Guidance from the 

Departments of Treasury, Labor, and Health and Human Services 

provides, however, that such an arrangement, if it covers two or more 

active employees, is a group health plan subject to the Affordable Care 

Act’s (ACA) market reform provisions regardless of whether the 

employer includes or excludes the payment as taxable compensation. 

Because these arrangements fail to meet market reform requirements 

(e.g., the prohibition on annual limits and coverage for preventive 

services without cost-sharing), they are prohibited and employers 

implementing them may be subject to penalties, including excise taxes of $100/day under Section 4980D of the 

Internal Revenue Code (Code). (See our July 8, 2014 and our November 19, 2014 For Your Information 

publications.) 

IRS Notice Addresses Reimbursement Arrangements 

The IRS issued Notice 2015-17, addressing additional questions raised about arrangements that reimburse 

premiums or other medical expenses. Among other things, the guidance provides transition relief for small 

http://www.irs.gov/pub/irs-drop/rr-61-146.pdf
http://hrlaws.services.xerox.com/wp-content/uploads/sites/2/2014/07/hrc_fyi_2014-07-08.pdf
http://hrlaws.services.xerox.com/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/hrc_fyi_2014-11-19.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-15-17.pdf
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employers and S-corporations in certain circumstances, but the guidance also discusses arrangements that 

reimburse Medicare premiums or TRICARE expenses and answers additional questions about these plans. 

Comment. The IRS uses the term “employer payment plan” when discussing an arrangement where the 

employer directly pays or reimburses premium expenses for health insurance. It uses “health 

reimbursement arrangement” (HRA) when discussing reimbursement of medical expenses. Both are 

treated similarly in this notice and considered group health plans for purposes of the ACA. 

Increase in Employee Compensation 

Building on previous guidance, the notice provides that if an employer increases an employee’s compensation, but 

does not require the employee to use the additional money for health coverage, the arrangement is not an 

employer payment plan or a group health plan. Therefore, it is not subject to the ACA market reforms. 

Comment. The notice further notes that giving employees information about the Marketplace or the 

premium tax credit is not an endorsement of a particular policy, form, or issuer of health insurance and also 

would not create a group health plan. 

Additionally, the IRS reiterates that an arrangement under which an employer pays for or reimburses medical care 

is a group health plan subject to the ACA market reform requirements regardless of the tax treatment of the funds 

(e.g.,  pre-tax or post-tax) because the funds (taxable or not) are conditioned or dedicated to providing medical care 

for the employee. While Revenue Ruling 61-146 permits employers to pay or reimburse properly substantiated 

premiums paid for hospital and medical insurance ) on a tax-free basis, it should not be read as providing any 

direction about compliance with the ACA’s market reforms. 

Comment. The principles of Revenue Ruling 61-146 could still be useful for situations where ACA rules do 

not apply. For example, an employer could reimburse premiums paid for retiree only coverage and 

excepted benefits, such as a specified disease policy, a hospital indemnity plan or a stand-alone dental or 

vision plan. 

Medicare and TRICARE Reimbursement Arrangements 

The notice confirms that an arrangement under which an employer pays or reimburses an active employee for 

premiums for Medicare Part B or Part D is an employer payment plan. Similarly, an arrangement where an 

employer reimburses some or all of the medical expenses for employees covered by TRICARE is an HRA. In both 

cases, if the arrangement covers two or more active employees, it is a group health plan that must meet the ACA 

market reform requirements. Although such an arrangement may not be integrated with Medicare or TRICARE 

coverage, it can be integrated with another group health plan offered by the employer to satisfy ACA requirements. 

Comment. Retiree-only plans are not subject to ACA market reforms. A retiree-only plan that reimburses 

premiums for Medicare or covers medical expense for a former employee covered by TRICARE would not 

need to be integrated with other coverage for purposes of ACA compliance. 

 An arrangement that reimburses Medicare premiums is integrated with other group health coverage if it meets all 

of the following conditions: 

 The employer offers another group health plan to the employee that consists of more than excepted benefits 

and provides minimum value. 
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 The employee is actually enrolled in Medicare Parts A and B. 

 The arrangement is available only to employees who are enrolled in Medicare Part A and Part B or Part D. 

 The arrangement is limited to reimbursement of Medicare Part B or Part D premiums and excepted benefits, 

including Medigap premiums. 

Similar rules apply for arrangements reimbursing medical expenses for employees covered by TRICARE. 

Comment. It appears that integration for these 

purposes does not require that the employee enroll in 

the employer’s primary group health plan. Note that 

this differs from HRA integration with individual group 

health plan coverage as permitted under Notice 2013-

54. Under that provision, the employee must be 

enrolled in the employer’s (or other) primary group 

health plan coverage in addition to the HRA. 

In Closing 

The IRS continues to take the position that premium 

reimbursement arrangements (or employer payment plans) 

offered to an active employee population are group health 

plans subject to the ACA market mandates. Employers should 

take caution with programs that reimburse Medicare 

premiums or Tricare expenses. While permitted as discussed in this guidance, such an arrangement may run afoul 

of MSP and TRICARE rules. Further, while designating money (either pre- or post-tax dollars) to pay or reimburse 

premiums for individual market healthcare coverage creates a group health plan that cannot comply with the market 

mandates, employers can  increase employees’ compensation without conditioning that payment on the purchase 

of health coverage. 

Proceed with caution 

Although IRS rules would permit these 

reimbursement arrangements, other laws must 

still be considered. With some exceptions 

primarily for employers with less than 20 

employees, the Medicare Secondary Payer 

(MSP) (and TRICARE) rules prohibit 

employers from offering financial or other 

incentives to active employees who are 

entitled to Medicare (or TRICARE) not to enroll 

in employer-provided coverage. Employers 

should exercise caution when considering 

such an arrangement. 

http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-13-54.pdf
http://www.irs.gov/pub/irs-drop/n-13-54.pdf
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